vrijdag 15 september 2017

Day 13: Let's go caving in Lava Beds NM

Vrijdag 15 september

Om 7u50 worden we wakker, waarbij ik nog even de blog update. We hebben wel internet ter beschikking, maar het opladen van de foto’s neemt enorm veel tijd in beslag. We moeten vandaag ook wel 300 km rijden en we verlaten Oregon. Bij het uitchecken komen de hond en kat nog even goeiedag zeggen tegen mij. Dit maakt mijn dag al super goed. De kat was zelfs al bijna in de auto gesprongen. Neen, blijf jij maar hier bij je vriendelijke baasjes.

We houden halt bij Albertsons (soort van Safeway) voor ontbijt, lunch en dinner te kopen. Bij Dutch Bro’s kopen we elk een heerlijke koffie. Ons ontbijt (bear claws = koffiekoek met amandel & bananencake) eten we vlug aan de kant op. Hierna kunnen we doorrijden naar onze volgende bestemming, de Lava Beds National Monument. Vanaf dit punt zijn we terug in Californië. Langs de weg zien we 8-tal herten, waarvan 7 herten de baan oversteken.Bij de ingang van het park tonen we onze America Beautiful Pass. Ook krijgen we de vraag of we onlangs nog in andere grotten geweest zijn. In 2013 zijn we naar Craters of The Moon geweest, maar ikzelf heb nu nieuwe schoenen en camera. Tom heeft wel nog dezelfde schoenen en camera. Hij moet hierdoor de camera afvegen met een reiningingsdoek en met zijn schoenen op een speciale mat bij het Visitor Center. In het park zijn er een 20-tal soorten vleermuizen, die hier in de 24 lavagrotten wonen. Deze grotten zijn gevormd door de lava ongeveer 10.500 tot 65.000 jaar geleden. We zijn heel benieuwd. In het Visitor Center vragen we advies over de grotten en halen twee grote zaklampen.


Vervolgens rijden we naar de Cave Loop en starten met de Golden Dome Cave. Deze grot is gemiddeld/uitdagend en dankt zijn naam door de aanwezigheid van bacteriën met een gele kleur. De grot is 679 meter lang en heeft veel gangen, die leiden tot een 8-vorm. Teddy gaat niet mee op onze grottenexpeditie. De trap gaat stijl naar beneden en bij het afdalen is het opletten door de rots aan de ingang.We zijn helemaal alleen in de grot en wandelen in de donkere gangen. Zeer indrukwekkend om dit natuurwonder te bewonderen. We wandelen over rotsblokken en bukken door de lage plafonds.


We zien de gele bacteriën, die niet besmettelijk zijn voor de mens.


Na een uurtje verlaten we de grot, want ik heb nood aan de buitenlucht. Met mijn angst voor smalle en donkere ruimten heb ik hier wel een overwinning behaald.


De volgende grot, mag ik kiezen. Ik kies voor de Catacombs, een zeer uitdagende grot. In de beschrijving staat dat de grot 2.104 meter lang is. De eerste 200 meter zijn gemakkelijk te bereiken en we willen enkel de ingang bekijken.Na de Catacombs bezoeken we nog twee grotten, die niet in de loop liggen. De derde grot is de Valentine Cave, die 498 meter lang is. Deze grot is ontdekt in 1933 op valentijn. Hoe romantisch!
Als laatste grot, maar niet de minste, bezoeken we Skull Cave. Het is geen lange grot, slechts 177 meter. Toch is de ingang enorm indrukwekkend en hier is er een enorme diepte (met trappen), die leiden tot een ijsvloer.

Helaas is de ingang tot het ijs afgesloten, wegens te wisselende temperaturen. Toch vinden we de Skull Cave een topper van een grot, vervolgens Golden Dome, Valentine en als laatste de Catacombs. Hierna gaan we terug naar het Visitor Center om onze geweldige zaklampen terug te brengen en nog een foto van het parkbord.


Om 15u35 verlaten we dit geweldige park om door te rijden naar McArthur – Burney Falls State Park. We betalen $8 inkom, maar worden beloond met een hele mooie waterval en lokale bewoner.Om 18u vertrekken we richting de camping van Lassen Volcanic NP. We slapen een nacht op de Manzanita Lake camping. Net bij het donker (reeds 19u30) is de tent geplaatst.


Het is een grote camping en weekend. Amerikanen met grote families zijn aanwezig op de camping. Het is voor de moment lawaaierig en beslissen om buiten de camping in de auto ons dinner te eten. Daarna kijken we nog even naar de sterrenhemel en om 21u30 keren we terug naar de camping, waar ineens alle vuurtjes uit zijn en muisstil is. Het is al behoorlijk koud en het thermisch ondergoed gaat voor de eerste keer aan. Hopelijk slapen we goed deze nacht. Tom ligt reeds rond 22u te slapen, maar ikzelf kan de slaap niet vatten…  

Weer: zonning, gemiddeld 17 °C
Wildlife: 8 herten, hagedissen, eekhoorns
Hiking: 4,5 km

2 opmerkingen:

  1. Die grotten zien er zo creepy uit!! Niet gekeken naar The Descent? ;_; Geen vele insecten tegengekomen? gehoord dat die graag zitten in grotten :x Beter vleermuizen, schatjes en hagedissen of salamanders zitter er normaal ook?

    Die McArthur – Burney Falls foto is zo prachtig!! love it!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel de tijd in die grotten, moest ik aan de films denken. Was mezelf weer aan het opjagen. Zeker met dat we alleen waren. Creepy idd.

    BeantwoordenVerwijderen